Pivotal Consulting AS

  • Hjem
  • Snuoperasjoner
    • Viable Vision Workshop
    • Operasjonelle løsninger
    • Salgs maskinen
  • Kontakt oss
  • Interimsledelse
  • Hjem
  • Snuoperasjoner
    • Viable Vision Workshop
    • Operasjonelle løsninger
    • Salgs maskinen
  • Kontakt oss
  • Interimsledelse

strategi blogg
tanker om strategi og verktøy som
 Theory of constraints, canvas, lean, six sigma, kanban, jobs-to-be-done m.m.
Hvordan skaper vi verdi?

Mazda direktør gir  "Theory of Constraints"  æren for snuoperasjon

9/3/2017

0 Comments

 
Bilde

Toyota har hatt stor suksess med Toyota Produksjon System,  som er grunnlaget for Lean  - men for Mazda var ikke Lean bra nok -  for noen få år siden slet Mazda veldig og måtte finne på noe nytt.  De begynte med Theory of Constraints for strategi,  utvikling og prosjektledelse.  Jeg lar Mazda og Goldratt Consulting fortelle :  (Fritt oversatt fra pressemelding):


«Mitsuo Hitomi, divisjons direktør for Mazda, er ikke i tvil om hvordan Mazda snudde fra uinspirerte biler og store tap til prisvinnende modeller og rekord resultater.  Det startet i 2006 med introduksjon til Theory of Constraints, (begrensingsteorien eller fokusert ledelse på norsk).  Visjonen til Mazda var å komme tilbake til biler som var kreative, innovative og morsomme å kjøre,  biler for mennesker som har «love of motion».    Hitomi var klar over at siste sjanse for Mazda å overleve var ved å utvikle teknologi som vil oppnå lavt drivstofforbruk, ingen kompromisser i kjøreglede, og rimelig for alle kunder.

For å kunne utvikle visjonen måtte produktutvikling syklusen halveres  - uten dette ville ik
ke Mazda overleve. Etter å ha prøvd Toyota Production System / Lean,  kom de i 2004 frem til at dette ikke fungerte for Mazda,  men fant da isteden frem til Theory of Constraints.  De begynte med Theory of Constraints (TOC) og Critical Chain Prosjektledelse (CCPM) utdanning i 2007,  og etter å ha innført helhetlig Critical Chain prosjektledelse i hele bedriften i 2009,  ble varigheten til utbyggingsprosjektet kuttet til det halve – helt i tråd med visjon og mål.  Innen 2012 brukes TOC og CCPM  i multi-prosjekt miljø og alle prosjekter leveres med fullt omfang og i tide.

Mazda er et godt eksempel på kraften av TOC å skape resultater som tidligere antatt ikke var mulig - økonomisk, operasjonelt, og minst like viktig, i vekst og harmoni av folket selv . Per midten av 2013 hadde Mazda har vunnet 73 priser for sin SKYACTIV teknologi , inkludert Japan Car of the Year for CX-5, Best SUV of the Year, Green Awards 2012. CX-5 er den mest solgte bilen i Japan for 2012 og har solgt tre ganger mer enn dieselbiler solgt totalt i Japan.»   

Denne pressem
eldingen var fra 2013.  Per 2015 har Mazda nådd rekord resultater og får nye priser for både teknologi og design. Jeg var selv på en TOC konferanse i Washington DC i fjor, og både møtte og hørte på Mazda ledelsen.  Styreformann Seita Kanai presenterte hvordan strategien de lagde basert på målet fra TOC og Eli Goldratt -  « The Sky is the Limit»,  var basis for både strategi og navnet på den underliggende teknologien – Skyactive technology.  Analysen av Mazdas historie viste til en organisasjon med teknologisk innovasjon og en «spirit» om å aldri gi opp,  men de hadde skutt seg selv i foten ved å ha kortsiktig fokus på salgsvolum.  Mazda hadde gått igjennom tre epoker med vekst og fall,  først ifra 1920 frem til 2. verdenskrig,  deretter fra 1946 frem til oljekrisen i 1978,  og fra 1979 frem til begynnelsen av dette århundre.  I 2000 var de igjen i krise og måtte bygges opp igjen.  Det begynte med «Zoom Zoom» visjonen,  som skulle få frem gleden av å kjøre, og Mazda skulle bli best i verden.  I 2006 lagde de en ny visjon for 2015 med 4 elementer: «Monotsukuri» - enhetlig planlegging, design og produksjon – Zoom Zoom (kjøreglede),  Miljø (30% forbedring innen 2015), og KODO  («Soul of motion») design.   Med denne fokus og strategi,  planla de å bruke TOC for innovasjons gjennombrudd.   Dette førte da til bruk av Critical Chain prosjektledelse for raskere innovasjon og produktsyklus, fokus på langsiktig profitt,  og merkevare ledelse.  De kom opp med et konsept for merkevare som de kalte Tsunagari,  som da er hvordan Mazda skal engasjere og kommunisere med kunden med basis i kundens opplevelse.  De har også forandret hvordan de jobber – da har gått vekk fra manualer, vitenskapelig arbeidsdeling, og kun bruk av PC.  De har isteden utviklet «know why over know-how», jobb rotasjon med flat organisasjon,  visuell ledelse og nye måter å kommunisere og bruk av  «gemba».  De har utviklet det de kaller for de 5 Gens  -  Gemba, Gembutsu (reelle ting), Genjitsu (realitet), Genri (elementer) og Gensoku (basis),  og alle ansatte skal alltid utfordre status quo.


Mazdas begrensing
Da Mazda i analyserte hvordan de skulle få til endring, brukte de TOC «Five focusing steps»  -  jeg har beskrevet dette i en tidligere blogg her. 
Den største og underliggende begrensingen – det som tok lengst tid, brukte de fleste ressurser, kostet mest penger, og vanskeligst å forbedre – var funnet til å være motoren.  For å overkomme denne begrensingen, og påfølgende begrensinger, kom Mazda opp med 4 tiltak –
  1. Endre hvordan man tenker – eliminer begrensinger i hjernen
  2. Fokus på hver ressurs – gjennomføre den ideelle utviklingen basert på «back-casting»
  3. Stoppe all unødvendig «re-work» gjennom innføring av Theory of Constraints i kvalitets arbeidet
  4. Starte Critical Chain prosjektledelse (først i det små, etter hvert utvide til hele organisasjonen).


Resultater fra TOC / CCPM
  • Halvering av produktsyklus
  • 48% reduksjon i utviklingstid med mer komplekse produkter
  • Rekordsalg og rekordresultat i 2015
  • 5 siste år med økende resultater etter tiår med tap
Og på produktsiden:
  • CX-5 var årets bil i Japan, og årets SUV i hele verden
  • Mazda 6 var Årets bil i Japan, RJC Årets bil ( pris fra Japanske journalister),  Top 3 av World Car Design
  • Mazda 3 -  top 3 av World Car of the Year, Top 3 av World Car Design of the Year
  • Mazda 2 – Årets bil i Japan
  • Mazda MX-5  -  vinner av Årets bil i 2016 og World Car Design of the year 2016.

Ikke verst for et firma som ikke var sikker på om de ville overleve bare 15 år tidligere.

Kanskje Theory of Constraints er noe for dere?  Gjerne i kombinasjon med Lean – Lean og TOC er funnet til å være 15 ganger mer effektivt enn Lean alene!  Selv Toyota bruker nå TOC som en del av deres TPS,  såkalt TLS (Theory of Constraints, Lean og Six Sigma).
Hvis dere ønsker å finne ut mer om Theory of Constraints / Fokusert ledelse, og/eller Critical Chain prosjektledelse – ta kontakt.


Vil du vite mer om dette? - Ta kontakt idag
Bilde
0 Comments



Leave a Reply.

    Bilde
    Bilde

    Forfatter

    Ketil Stokke-Johnsen er en MBA og TOC Jonah med over 20 års erfaring med endringsledelse, salgsledelse og strategi arbeide.

    View my profile on LinkedIn

    Arkiv

    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017

    Kategorier

    All
    Theory Of Constraints

      Jeg vil gjerne vite mer om strategi og strategi verktøy

    Send inn

    RSS Feed

Increase your topline and bottomline dramatically
Start today
Picture
Picture