Pivotal Consulting AS

  • Hjem
  • Snuoperasjoner
    • Viable Vision Workshop
    • Operasjonelle løsninger
    • Salgs maskinen
  • Kontakt oss
  • Interimsledelse
  • Hjem
  • Snuoperasjoner
    • Viable Vision Workshop
    • Operasjonelle løsninger
    • Salgs maskinen
  • Kontakt oss
  • Interimsledelse

strategi blogg
tanker om strategi og verktøy som
 Theory of constraints, canvas, lean, six sigma, kanban, jobs-to-be-done m.m.
Hvordan skaper vi verdi?

15% omsetningsøkning på 15 minutter

31/1/2017

0 Comments

 
Bilde


Dette er historien om hvordan mentale modeller stopper deg fra å nå målene, og hvordan man kan få rask forbedring ved å få en annen vinkling på problemene.

Klienten i denne historien var en meksikansk produsent av dynamoer for biler,  med GM som hovedkunde.  De lå langt bak alle produksjonsmål, og GM hadde truet med å kutte de ut som underleverandør hvis de ikke kunne levere i tide.   De var desperate,  de hadde hentet inn produksjons direktører og fabrikk direktører fra 10 andre fabrikker  for å løse dette,  alle eksperter i Lean.  De hadde ikke klart å løse det,  og i ren panikk hadde det blitt foreslått å hente inn en ekspert på Theory of Constraints.  Valget falt på Philip Marris fra Marris Consulting i Paris.

Fabrikken har 1000 ansatte fordelt på 20 avdelinger.  Philip identifiserte 2 avdelinger som begrensinger og flaskehalser i systemet,  og valgte da en av dissse å fokusere på først.

Avdelingen besto av en produksjon linje organisert i en standard Lean U-celle med 12 stasjoner fordelt mellom 10 ansatte..  Avdelingen produserte 6000 enheter per dag med en syklus tid på 15 sekunder.   De hadde allerede identifisert en flaskehals i linjen,  som da Philip verifiserte som den riktige flaskehalsen i systemet.  Philip foretok en Gemba walk og grundige observasjoner av flaskehalsen og innvirkning på systemet.   Som flaskehalsen for hele systemet betydde det at takten i denne avdelingen hadde innvirkning på produksjonsnivået i hele fabrikken.
Avdelingen og maskinene fungerte meget bra,  men måtte løftes.  De jobbet 24 timer i døgnet,  men hadde ikke klart å løfte produksjonen.  Etter en grundig observasjon,  gjorde Phillip en forandring.  Denne ene forandringen,  som tok Philip 15 minutter å identifisere,  førte til en 15% økning i produksjon med øyeblikkelig effekt.  

Over tid,  etter å ha justert prosessen,  ble det faktisk en 17% økning.   Det betydde ikke bare at avdelingen produserer 17% raskere,  men fordi dette var en flaskehals for hele systemet,  kunne hele fabrikken nå produsere 17% raskere.   Etter å ha jobbet videre med andre begrensinger i systemet over den neste måneden,  ble dette faktisk økt til en 42% økning,  og bedriften beholdt kontrakten med GM.

Hva skjedde?  Hvordan kunne Philip løse et problem på 15 minutter som 10 lean eksperter hadde prøvd å løse i nærmere 11 måneder? 
Svaret ligger i at de var fastlåst i en mental modell som gjorde at de ikke så på alternative løsninger.  Dette var en Lean bedrift som fulgte Lean «bibelen» til punkt og prikke og avviket ikke fra dette.

Denne ene forandringen som Philip introduserte er en standard TOC løsning,  som er å sette et buffer lager foran flaskehalsen slik at flaskehalsen kan produsere uten stopp.  Avdelingen hadde allerede prøvd å få maskinen til å produsere uten stopp,  men fordi de i Lean systemet måtte følge «one-piece-flow» prinsippet,  var det hele tiden mikrostopp i systemet som da gjorde at flaskehalsen også sto, samt at hvis andre maskiner som ikke var flaskehalser stoppet opp, stoppet også flaskehalsen opp.

Dette er et godt eksempel på hvordan en mental modell og en nesten religiøs tro på denne,  gjør at man ikke er åpen for andre løsninger.  Dette er ikke noe man bare ser i Lean miljøer, men også blant TOC konsulenter og mange andre miljøer.  For eksemplel, innen salgsfaget er det enkelte miljøer som har utviklet en ny salgsmetodikk eller tilnærming, og da blir dette det eneste rette – den gamle måten å gjøre det på må bort med en gang.  Hvis man for eksempel begynner med "inbound" salg så betyr ikke det at man skal slutte å ringe til kunder.
 
Istedenfor denne religiøse troen på den valgte metodikken, må man være åpen for andre metoder som kan løse problemet,  og å kombinere metodikker.  Dette er da bakgrunnen til at jeg jobber med TLS  - som er kombinasjonen av Theory of Constraint, Lean og Six Sigma – selv om jeg først og fremst er en TOC ekspert.  Jeg har også brukt andre metoder som BPR og Triz som en del av løsningen når det gir en positiv effekt, men Lean og TOC er spesielt bra å kombinere da de er basert på samme prinsipper fra tidligere arbeide fra Deming og Ford. 
​
Hvis du eller dere ønsker en gratis vurdering og/eller Gemba,  ta kontakt på ksj@pivotal-consulting.no,  eller fyll ut kontaktformen på høyre side av bloggen 


Er du interessert i prosjektledelse?  Ta en kikk på Exepron  - det ledende software programmet for Critical Chain  - se under og klikk på bildet!
Bilde
Finn ut mer om SAAS løsningen for Critical Chain prosjektledelse
0 Comments



Leave a Reply.

    Bilde
    Bilde

    Forfatter

    Ketil Stokke-Johnsen er en MBA og TOC Jonah med over 20 års erfaring med endringsledelse, salgsledelse og strategi arbeide.

    View my profile on LinkedIn

    Arkiv

    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017

    Kategorier

    All
    Theory Of Constraints

      Jeg vil gjerne vite mer om strategi og strategi verktøy

    Send inn

    RSS Feed

Increase your topline and bottomline dramatically
Start today
Picture
Picture